פעמים רבות, לאחר שבעלי הבניין כבר קיבלו את המפתחות וסנכרנו בין היתר הבניה לבניה בפועל וקיבלו טופס 4, ישנם צרכים שונים שמופיעים. לעיתים הצרכים מגיעים משוכרים, ולעיתים מבעלי הבניין, וישנו רצון לשנות את מבנה הבית בצורה כזו או אחרת, בין אם בבניית פרגולה במרפסת, בהקמת גיר גבס מפריד או שימוש במרתף לצורך מגורים. אם לא מבצעים שינויים אלו עם ההיתרים הנדרשים, עלולים להסתכן בביטול טופס 4 קיים, וסגירת החשמל והמים בביתכם. בכדי להימנע ממצב מצער זה, יש להתכונן עם האישורים המתאימים.
אז אילו אישורים עליכם לספק?
יש להביא בחשבון שכל עבודה הכוללת תוספת לבניה קיימת, טעונה בהיתר בניה. במקרים רבים, בעלי בית שרוצים לבצע שינויים בדירה פונים לקבלן המשפץ בלבד ומקבלים החלטות בדבר היקף השיפוץ בעצמם. הדרך הנכונה לפעול היא להתייעץ עם אדם בעל רקע הנדסי, למשל אדריכל או מהנדס, אשר יבחן את הנכס בהיבט הפרקטי ויוכל לקחת בחשבון גורמים רבים כמו רטיבות, יסודות יציבים מספיק, פתחים, צינורות ועוד. לאחר שהתייעצתם עם איש מקצוע אמין ורלוונטי, יש לפנות לרשות המקומית לקבלת היתר בניה.
המתכנן הוא שיגיש את הבקשה לקבלת היתר הבניה מהרשות המקומית, וילווה את הליכי הרישוי עד להנפקת היתר הבניה המיוחל. במקרה זה, טרם מתן היתר הבניה, תופקד ערבות בנקאית לפקודת הרשות המקומית אשר תבטיח את עמידת הבעלים בתנאי היתר הבניה כפי שצוינו בבקשה. גובה הערבות יהיה בין 5,000 ל- 100,000 ₪, כשתחשיב גובהה הינו פי 10 מגובה חשבון אגרת הבניה. גובה הערבות ייקבע בהתאם להיקפי הבניה המתוכננים. שחרור הערבות יתבצע עם סיום הליך הבניה, ולאחר שהרשות המקומית ווידאה עמידה בכל תנאי היתר הבניה. במידה והעבודה כוללת גם תוספת יחידת דיור, יידרש בתום הבניה גם קבלת טופס 4 עבור דירה זו.
אילו הליכים נדרשים לבניית פרגולה במרפסת?
עד שנת 2015, כאשר אדם היה רוצה לבנות פרגולה בביתו היה עליו להגיע פיזית אל הרשות המקומית, למלא שם את הבקשה, ואז להמתין זמן רב שלעיתים נמשך מספר חודשים בכדי לקבל את התשובה לבקשה, חיובית או שלילית. במסגרת הרפורמה בבניה, המכונה חוק הפרגולות, החל מאוקטובר 2015 האדם המעוניין לבנות פרגולה במרפסת יכול למלא טופס הנקרא "דיווח עבודה פטורה מהיתר". את הטופס יש לשלוח באמצעות רשת האינטרנט בצורה דיגיטלית, והוא אינו צריך להמתין לתשובה להיתר, ויכול להתחיל בעבודות הבנייה כבר עם הגשת הבקשה. חוק הפרגולות אף מציין כי ישנם מבנים שאינם מחויבים בהיתר, במידה והם עומדים בתנאים הבאים:
פרגולה ששטחה אינו עולה על 50 מ"ר.
הקמת גגון או גג בשטח שפחות מ 20 ס"מ, וכן כאשר אדם רוצה להקים מעל מבנה גג או גגון אם שטח הגג או הגגון אינו עולה על 20 מ"ר, הוא אינו צריך לדווח לעירייה על כך.
גדר שאינה עולה על גובה 1.5 מטר והקיר התומך לא יעלה על 1 מטר, ושהבנייה שלהם אינה פונה לרחוב ומפריעה לציבור.
לסיכום, שינויים בבניה אולי מעט מורכבים משחשבתם, אך הם מאוד אפשריים. יש לספק לרשויות את האישורים המתאימים, להיעזר באנשי מקצוע מיומנים בתחום ולהישמע לחוקי הבניה הקיימים. כך תבטיחו גם ראש שקט, וגם את בית חלומותיכם.
עוד אתרים מרחבי הרשת:
עופר איתן – לינקדין